Mælkevejen

Forlagets pressemeddelelse i forbindelse med lanceringen af bogen "Mælkevejen. Fra landsbymejerier til global virksomhed. Jens Bigums erindringer fortalt til Peter Kjelstrup"

Mælkevejen er på én gang Jens Bigums erindringer og Arla Foods danske historie. I et tæt samarbejde med sin mangeårige informationschef Peter Kjelstrup fortæller Bigum i bogen både sin og virksomhedens historie - som den tog sig ud fra direktionsgangen i Vejle og siden Århus.

Over en periode på godt 30 år udvikler en række landsbymejerier under det ambitiøse navn Mejeriselskabet Danmark sig til en transnational mejerivirksomhed, førende på sit område i Europa. I dag samtidig Danmarks næststørste virksomhed. Mælkevejen er erhvervsøkonomisk samtidshistorie, nærmest uden sidestykke. Periode fra 1970 til i dag er således ikke tidligere beskrevet fra en landbrugssysvinkel så stort og så omfattende, som det er tilfældet i Bigums erindringer.
 Mælkevejen

Mælkevejen rammer således noget af en pæl igennem dogmet, at Danmark ikke længere er et landbrugssamfund.

Mælkevejen er stor, og Mælkevejen har været lang
Bogens fremstilling og analyser af udviklingen frem imod dannelsen af Arla Foods bidrager derfor i betydelig grad til helhedsbilledet i den samfundsøkonomiske udvikling, som landet og landbruget har gennemløbet.

Et af de væsentligste aspekter i udviklingen er den finansielle sektors reaktion på og samspil med den store andelsvirksomhed. F.eks. har forløbet omkring den måske største finanssag i nyere tid mellem Bikuben og mejeriselskabets finansselskab, Medani aldrig tidligere været skildret i sin helhed. Fra første færd var "opkoblingen" umættelig i sin appetit efter konkurrenterne på det danske marked som f.eks. opkøb af den private sektor, som Høng, Københavns Mælkeforsyning, Boel-koncernen og Kohave, ligesom også den dramatiske mælkekrig med Kløver Mælk er fremstillet fra alle sider.

På en anden fløj er samarbejdet med FDB omkring ferskvareterminalerne og senere omkring den økologiske mælk vigtige brikker på hjemmefronten, mens Feta-eventyret i Mellemøsten og invasionen og erobringen af det engelske "hjemmemarked" er et veldokumenteret drama, der fortsætter lige op til Muhammedkrisen og opkøbet af resten af den børsnoterede aktiekapital i Englands førende mejeriselskab for et milliardbeløb.

Endelig er der de mange mennesker, som har spillet en rolle og fremdeles spiller en rolle i mælkevejen: bønder, mejerister, leverandører, direktører, politikere og EU-kommissærer. Den nuværende landbrugskommissær Marianne Fischer Boel har desuden forsynet bogen med et forord.

Fra første færd var "opkomlingen" umættelig i sin appetit efter konkurrenter. En udvikling, der i slutningen af 1990'erne kulminerende i mælkekrigen og det endelige opgør med Kløver Mælk om hjemmemarkedet

Endelig er der de mange mennesker, som har spillet en rolle og fremdeles spiller en rolle i mælkevejen: Bønder, mejerister, leverandører, direktører, politikere og EU-kommissærer. Den nuværende landbrugskommissær Marianne Fischer Boel har desuden forsynet bogen med et forord.

Peter Kjelstrup er journalist med en fortid på dagblade som Horsens Folkeblad og Næstved Tidende. I en årrække ansat på Berlingske Tidendes erhvervsredaktion. Manden bag afsløringen af den herostratisk berømte "klokkerene oliekontrakt", energiminister Poul Nielson indgik med Saudi Arabien under energikrisen i 1980 og den første journalist, der fik et interview med Mærsk McKinney Møller. Kjelstrup var i 13 år ansvarlig for den ind- og eksterne information i Arla Foods, men har også været ansvarlig for kommunikationen i Norsk Hydro Olie og sidst i LEGO koncernen. I dag selvstændig journalist og kommunikationsrådgiver.

Mælkevejen. Fra landsbymejerier til global koncern Jens Bigums erindringer fortalt til Peter Kjelstrup 578 sider, illustreret, delvist i farver, stort format, indbundet kr. 398,- (vejl. pris incl. moms) Udkom d. 12. maj 2007